Rovarirtoszaki.hu – Rovar és kártevőirtás Budapesten és Pest megyében

Csótányirtás gyorsan, garanciával Budapesten és Pest megyében

Hívas

Csótány

VESZÉLYE:

Mivel a csótányok gyakran olyan szennyezett helyeken fordulnak meg, ahol fertőzött anyagokkal érintkeznek, ezért fertőzést terjesztenek, valamint az élelmiszerek közelében való megjelenése az emberek számára undort keltő.

LEGGYAKORIBB CSÓTÁNYFAJOK HAZÁNKBAN:

Német csótány (Blattelia germanica): 13-20 mm nagyságú, világos vagy sötétbarna színű, potrohán 2 sötét csíkkal. A leggyakoribb csótányfaj hazánkban. Konyhai csótány (Blatta orientalis): 20-30 mm nagyságú, feketés barna színű, jellemző rá a hosszabb fejlődési idő és lassabb szaporodás, a petetokot csak pár napig hordja, aztán biztonságos helyre ragasztja. Amerikai csótány (Periplaneta americana): 35-45 mm nagyságú, vöröses-barna színű, melegkedvelő csótányfaj. Hosszabb (1-1,5 év) fejlődési idő jellemzi, kisebb repülésre is képes. Lapp erdei csótány (Ectobius lapponicus): kültéren, erdőkben, kerti avarban él és ott találja meg a táplálékát is, de mivel (főként a hímek) tudnak repülni, ezért bekerülhetnek a lakásba is Beltéren nem telepszik meg, ezért irtása nem indokolt, a lakásba jutását célszerű megakadályozni.

MEGJELENÉSE:

Ovális alakú lapos rest, erős láb, háromszög alakú fej, mely csápban végződik (a csápok hossza akár a testhosszát is elérheti). Lapos, íves testfelépítésének köszönhetően rendkívül szűk résen is átfér.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Mindenevő, a növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt fogyasztja, de gyakorlatilag mindent megeszik (táplálék hiányában pl. a papírt, textilt is). Nem ritka, hogy az utódokat, elhullott egyedeket is elfogyasztják. Az éhséget jól tűnik, akár 1 hónapig is kibírják táplálék nélkül, de a szomjazást nehezen viselik, folyadék hiányában akár 1-2 hét alatt is elpusztulhatnak (ezért is preferálják a nedves helyeket lakóhelyként)

SZAPORODÁSA, ÉLETCIKLUSA:

A csótányok élettartama viszonylag rövid, 0,5-2 évre tehető. A nőstények ún. petetokokba rakják petéiket. Egy petetokban -fajtától függően-10-50 pete található. A kikelt lárvák (nimfák) megjelenésüket illetően a kifejlődött egyedekhez hasonlítanak, csak világosabb színűek és nincs szárnyuk. Innen több vedléssel érik el a felnőtt egyed méretét. Egy nőstény élettartama alatt 4-8 petetokot hordhat ki

CSÓTÁNYOK IRTÁSA:

A csótányok irtásakor figyelembe kell venni, hogy a rejtőzködő életmódjuknak köszönhetően a csótány populáció nagy része az ember számára nem látható és nehezen elérhető helyen tartózkodik. A populáció egy része a rejtőzködő helyről, táplálékszerzés céljából kel útra.

Fontos tudni, hogy

– a megtermékenyített nőstények jellemzően a rejtekhelyükön maradnak és nem keresik azon kívül a táplálékot.
– a fiatal nimfák kevésbé mozgékonyak és kisebb intenzitással keresik a táplálékot.
– ezek a csótányok elsődlegesen más csótányok ürülékének, kiválasztott nedveinek és az elhullott egyedeknek a fogyasztásával jutnak táplálékhoz.

A csótányok hatékony irtására azok az irtószerek, irtószer kombinációk a legalkalmasabbak, amelyek a taglózó hatás mellett a permetezett felületen hosszú időn keresztül megtartják hatékonyságukat , vagy harmadlagos hatásuknak köszönhetően alkalmasak az egész populáció kiirtására. A hatékonyságot befolyásolhatja a permetező beállítása, a kezelt felület milyensége (pl. porozitása), illetve szennyezettsége (nedvesség, zsír-olaj szennyezés). Permetezés előtt ezen tényezők hatásait fel kell mérni, az irtószer megválasztásánál figyelembe kell venni, illetve ha szükséges el kell végezni/végeztetni a megfelelő takarítást.

Csótányirtás Budapesten és környékén, hívjon bizalommal!

Megjelentek lakókörnyezetében rovarok, darazsak, rágcsálók?

Keressen bizalommal, segítek megoldani a problémát!

20 éves tapasztalat

Hivatalos engedély

Garancia

Keressen bizalommal telefonon, vagy emailen. Küldjön fotót, írja le panaszát és a lehető legrövidebb időn belül felveszem Önnel a kapcsolatot!

    Bari István

    Kártevőirtás 20 éves tapasztalattal, rutinnal.
    1156 Budapest, Sárfű u. 25. VII/30.
    Adószám: 68818773-1-42
    Működési Nyilvántartási szám: 279725